Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tégy az egészséges csontokért

2016.01.02

Tégy a csontritkulás ellen!

Az orvosi szakirodalom a csontállomány csökkenését – fajtájától függően – csontritkulásnak (osteoporosis) vagy csontlágyulásnak (osteomalacia) nevezi. A csontban mindkét esetben csökken a keménységet, szilárdságot biztosító, főleg kalciumfoszfátot tartalmazó ásványi só. 

A nők veszélyeztetettebbek 

A csontlágyulás leggyakoribb kiváltó oka a D-vitamin hiánya. Ez a kalcium csontba való beépüléséhez szükséges. Csontlágyulás esetén a hiányos ásványtartalmú csont fokozatosan felpuhul, ezért meghajlik. A csontritkulás oka ugyanakkor nem egyértelműen tisztázott. Nőknél rendszerint a menopauza után jelentkezik, férfiaknál ritka. Ezért kialakulásában feltehetőleg hormonális tényezők is szerepet játszanak. A csontritkulás további kiváltó oka lehet a csontvelőgyulladás, a csonttuberkolózis és az ízületi gyulladás, valamint a csontok csökkent igénybevétele, vagyis a kevés mozgás is. Nehéz kiszűrni, kezdeti stádiumában még röntgenfelvétellel sem diagnosztizálható. Rendszerint véletlenül fedezik fel, valamilyen röntgenvizsgálat során, általában éppen az osteoporosis miatt elszenvedett csonttörés kapcsán.

Kockázati tényezők

- a hormonháztartás zavara
- bizonyos gyógyszerek
- mozgásszegény életmód
- gyakori fogyókúra
- kevés napfényben töltött idő
- kalcium- és D-vitaminszegény táplálkozás
- örökletes hajlam 

A gyógyszer nem elég 

Szerencsére ma már jól karbantartható a kialakult betegség: megfelelő gyógyszerekkel, gyógytornával és egészségtudatos életmóddal. Nem kell nagy koponyának lenni ahhoz, hogy a következő állítás igazát belássuk: mit sem érnek a csontritkulás kezelésére felírt – egyébként nagyon jó – gyógyszerek, amelyek a kalcium csontba történő beépülését segítik elő, ha a csontképződéshez elengedhetetlen kalciumból keveset fogyasztunk. A vényköteles gyógyszerek ugyan nagyon fontosak a betegség kezelése szempontjából, de mellettük nagy jelentősége van a kiegészítő kalcium- és D-vitamin pótlásnak. Ezt a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) terápiás ajánlása is alátámasztja: „A megfelelő kalciumbevitel, D-vitamin-ellátottság és fizikai aktivitás biztosítása az oszteoporózis bázisterápiája.” (Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság 2004. évi ajánlása a korral járó oszteoporózisok gyógyszeres kezelésére)

Mivel eszünk kalciumot?

- tej és tejtermékek
- növényi eredetű élelmiszerek
- olajos magvak (mogyoró, dió, mák)
- teljes halkonzervek (szardínia, sprotni) 

A kezelés 3 alappillére 

1. Vényes készítmények: a csontritkulás kezelésében leggyakrabban felírt gyógyszerek az úgynevezett bifoszfonátok, amelyek a kalcium csontba történő beépüléséért felelősek. De! A kezelés elengedhetetlen kiegészítője a kalcium és a D-vitamin. Ugyanis kevésbé hatékony bármely – egyébként kitűnő – készítmény alkalmazása akkor, ha a beteg a csontképzéshez alapvetően szükséges kalciumból keveset fogyaszt. Ugyanez lesz az eredménye annak, ha a beteg D-vitamin hiányban szenved, mert a D-vitamin segíti a kalciumnak a bélből a véráramba történő felszívódását.

2. Kalcium: A szükséges kalciumszint biztosításáról nekünk kell gondoskodnunk. A kalcium csontjaink fő alkotóeleme, de nélkülözhetetlen más életfunkciókhoz is: kalcium nélkül nem működne a szívizomzat, az immunrendszer, és nem alvadna meg a vérünk egy-egy sérülés után. Amennyiben nincs elegendő kalcium a vérben, a szervezet a csontokból vonja el azt, ez pedig a csontok meggyengüléséhez, szilárdságuk elvesztéséhez vezethet. A hazai táplálkozási szokások alapján számolt átlagos kalciumbevitel Magyarországon nem haladja meg a napi 500-600 mg-ot*, ami jóval elmarad a napi ajánlott 800-1500 mg beviteltől. Mivel szervezetünk nem tud kalciumot előállítani, nekünk kell gondoskodnunk annak rendszeres és kielégítő mennyiségű beviteléről.

3. D-vitamin: A kalciumnak a tápcsatornából történő felszívódásához, csontokba való beépüléséhez elengedhetetlenül fontos a meghatározott mennyiségű D-vitamin. Szervezetünkben a D-vitamin növeli a kalcium-felszívódás hatékonyságát a belekből, csökkenti a szervezet kalcium ürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést. A 60-65 év felettiek D-vitamin-hiánya továbbra is a világ országainak, így Magyarországnak is az egyik legfontosabb egészségügyi problémája.

Rajtunk a sor 

Ne feledjük: a csontritkulás visszafordíthatatlan folyamat! Mivel tünetek alig észlelhetőek – ezért is nevezik „néma járványnak” – a már kialakult csontritkulás kezelésének elsődleges célja a további állapotromlás megakadályozása, a csonttörések kockázatának csökkentése. Az elvesztett csonttömeg nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben építhető vissza. Tehát mindennap tennünk kell azért, hogy minél nagyobb csonttömeget érhessünk el és azt minél hosszabb ideig megőrizzük!

Ennyi kell

- fél éves korig: 400 mg kalcium (szoptatás alatt nem kell kalciumpótlás)
- 1/2-1 év között: 600 mg kalcium
- 1-10 év között: 800 mg kalcium
- 11-24 év között: 1200 mg kalcium
- felnőtteknek: 800-1500 mg kalcium
- terhesség alatt, öregkorban: 1500 mg kalcium 

(forrás: www.nana.hu)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.